7 tips voor een productieve maandag

WLM-Insta-posts-2.png

De maandag, daar is 'ie weer. Voor ons altijd méér dan welkom. De maandag is als het eerste lammetje in de wei na een lange koude winter. Het inchecken van je bagage voor een welverdiende zonvakantie. De amuse van een vijfgangendiner in een chique restaurant. De maandag is als de eerste beats van je favoriete danstrack, verse bloemen in een opgeruimd huis, de eerste hap van je chocoladecroissantje, de zonnegroeten van je yogales. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Tijdens het weekend had je een leuk feestje hier, een etentje daar. Daardoor ben je een beetje uit je ritme geraakt.

Wij houden van maandagen omdat we houden van beginnen, starten en ervóór gaan. Dat werkt gewoon het beste. Maar, de week goed beginnen is niet altijd makkelijk. Tijdens het weekend had je een leuk feestje hier, een etentje daar. Daardoor ben je toch een beetje uit je ritme geraakt. Of je wordt op maandagochtend al meteen gebeld door een zeurende klant, de hond is ziek en je voelt je hooikoorts alweer opkomen. Toch is een productieve maandag vaak het begin van een geweldige week. Let's get started!

  • Neem wat extra tijd voor je ochtendroutine. Geniet van je ontbijt, mediteer 10 minuten (de Headspace app is een aanrader!) of maak een klein ochtendwandelingetje. Als je vanuit huis werkt, is het misschien verleidelijk om in je pyjama met je laptop op de bank te gaan liggen. Dat bezorgt je niet alleen stijve schouders en RSI, je maakt de grens tussen werk en vrije tijd ook heel onduidelijk voor jezelf. En als ondernemer ben je eigenlijk al genoeg bezig met je werk, toch? Dus sta op, kleed je aan en creëer een rustige en opgeruimde werkplek voor jezelf.
  • Bepaal jouw piekmoment. Ben jij 's ochtends het meest helder? Dan is het zonde om die energie te gebruiken voor het beantwoorden van je mail of app. Liever gebruik je deze scherpe focus voor het uitwerken van een plan, het voorbereiden van een training of wat dan ook maar jouw corebusiness is. Ben je juist 's middags of 's avonds het productiefst? Prima, als zzp-er mag je werken wanneer je wil. Zorg er dan voor dat je in de ochtend lekker je hoofd leegmaakt. Yoga en sporten kunnen we van harte aanbevelen :-)

Je kunt je mobiel ook gewoon eens een ochtend of middag uitzetten. Halleluja, wat een rust!

  • Dit is eigenlijk de belangrijkste tip van allemaal: beperk afleiding. Zet de meldingen van Facebook en andere social media uit. Laat niet teveel tabbladen openstaan op je laptop. Probeer niet constant je mobiel te checken. Dat gaat een stuk makkelijk als die een paar meter bij je vandaan ligt. Helpt dat nog niet genoeg, dan kun je je mobiel ook gewoon eens een ochtend of middag uitzetten. Halleluja, wat een rust!
  • Een perfecte start is niet altijd haalbaar. Last gehad van een ochtendhumeur? Loop je ondanks bovenstaande tips om drie uur nog steeds in je pyjama of zit je al uren door Instagram te scrollen? Je kunt op ieder moment besluiten om er nog iets van te maken. Misschien wordt dit niet jouw meest productieve maandag ooit, maar je kunt altijd nog 20 minuten aan je administratie werken in de plaats van de geplande 3 uur. Iets doen is beter dan niets. Maak er gewoon alsnog wat van.
  • Ontdek of doe elke maandag iets nieuws. Dat hoeft niet iets heel groots te zijn. Neem eens een andere weg naar je kantoor, download een nieuwe playlist van Spotify of stuur een vrolijk mailtje naar iemand uit je vakgebied die coole dingen doet. Stay inspired!

Maak een plan dat haalbaar is zodat je de maandag met een voldaan gevoel kunt afsluiten.

  • Plan realistisch. Hoe vaak gebeurt het niet dat je de helft van de to-do's die je op maandag af wilde hebben, doorschuift naar de dinsdag? Zo begin je de week al met een achterstand en dat is niet bevorderlijk voor je productiviteit. Maak een plan dat haalbaar is zodat je de maandag met een voldaan gevoel kunt afsluiten.
  • Stop op tijd met werken. Als ondernemer heb je waarschijnlijk een passie voor wat je doet en als het lekker loopt, vind je het al snel zonde om te stoppen. Maar op een gegeven moment is het gewoon genoeg. Ook voor zzp-ers heeft een dag heeft maar 24 uur en daarbinnen moet er behalve gewerkt ook nog geslapen, gegeten, gesport en gestofzuigd worden. En gechilld, niet te vergeten. Héél belangrijk voor je productiviteit.