Vrijmibo in je eentje

vrijmibo-in-je-eentje.jpg
Vrijdagmiddag, rond een uur of vier. Op veel kantoren in Nederland worden de langverwachte flesjes bier en flessen wijn uit de koelkast getrokken. Met een beetje geluk is er ook een blokje kaas of zelfs een bitterbal. De muziek gaat aan, men rondt wat laatste dingen af. Het rumoer wordt groter totdat iedereen de PC uit heeft en zich verzamelt rond de gemeenschappelijke lunchtafel of de ontvangstruimte. De week is áf. Heerlijk: weekend na een week hard werken! Dat mag gevierd! Tijd voor de VrijMiBo!

Maar niet voor jou, zzp’er. Jij moet er zelf iets van maken. En dat is héérlijk! Waarom? Wij weten het wel:

Je doet zelf de inkoop Niets zo erg als een zoete witte wijn, als je eigenlijk liever droog drinkt. Of een Hertog Jan als je dat echt niet pruimt. Fris? Nee, sorry niet aan gedacht. Lang leve jezelf! Jíj doet namelijk de inkoop van jóuw eigen vrijdagmiddagborrel. Zin in een peperdure Whisky? Doen! Liever Gin-Tonic? Kan gewoon! Het is immers jouw feestje :).

Je kiest zelf de muziek Niets is zo persoonlijk als muziek. En wie een gemiddelde vrimibo heeft meegemaakt weet hoe de muzieksmaken uiteenlopen. Stel je voor: sta je weer tegen je zin in mee te deinen op “I will survive” of iemand vind het nodig een gouwe ouwe gabbersong uit Spotify te vissen. Misschien nog wel erger: er is een vaste playlist die élke vrijdag weer eindeloos op repeat gaat. Maar hey: geen bloedende oren voor jou! Jij kiest gewoon waar jij zin in hebt! Mozart? Dan is het Mozart. Britney Spears? Wat jij wil. Je hoeft met niemand in conclaaf, be your own DJ!

Geen ongemakkelijke situaties met collega’s De eerste twee uur van een vrijdagmiddagborrel gaat allemaal het vaak nog wel. Werkgerelateerde zaken kunnen nog prima worden besproken en af en toe een voorzichtig uitstapje naar persoonlijke zaken wordt ook gedoogd. Maar dan. Als er eigenlijk al net iets te veel is gedronken door sommigen en tegelijkertijd de gespreksstof wat opraakt. Dan beginnen de ongemakkelijke situaties. Henk die met licht dubbele tong uit de school klapt over de zus van de man van de buurvrouw en….nou ja, vul maar in. Of Diana wiens knotje steeds iets meer uitzakt, net als de grens van haar decolleté. Geen rampen, maar wel een beetje ongemakkelijk.

Jij blij! Blijft je allemaal bespaard. Jij kunt gewoon heerlijk op de bank ploffen en een filmpje opzetten of zelfs de was gaan doen. Geen Henk of Diana te bekennen om jou te vermoeien met saaie verhalen of ellenlange filosofieën over de toekomst van de bijenpopulatie in Nederland. Jij hoeft je niet uit hoogoplopende politieke discussies te wurmen, jij bent vrij! Hoera!

Conclusie? Er is níks leuker dan een VrijMiBo in je eentje. Maak er een feestje van, want ook jij verdient na een week hard werken een drankje en een hapje.

Of vind je alleen toch wat alleen? Dan zoek je gewoon andere zzp’ers op voor een gezamenlijke borrel. Ervaringen uitwisselen, bijkletsen, wie weet wat je voor elkaar kunt betekenen.

Want alleen is inderdaad wat alleen, misschien.

Bewaren

Bewaren