Neem je boekhouding serieus

WLM-Insta-posts-2.png

Facturen inboeken, bonnetjes kopiëren en belastingaangifte doen. Niet jouw favoriete bezigheid, toch? Nee, je bent juist ondernemer geworden zodat je je iedere dag op je passie kunt storten. Je dromen kunt waarmaken. Mooie opdrachten kunt binnenhalen, mensen kunt inspireren, je creativiteit kunt uiten. Met zoiets als cijfertjes wil je eigenlijk niet bezig zijn. Maar zo werkt het helaas niet helemaal. Zonder kloppende boekhouding gaat jouw prille eenmanszaakje gewoon geen bloeiend en winstgevend bedrijf worden. En je wilt hier toch binnen een x aantal maanden goed van kunnen leven? Geldzaken zijn misschien niet zo inspirerend, maar wel heel belangrijk als je jezelf en je bedrijf serieus neemt. Gelukkig zijn er genoeg manieren om jouw boekhouding grondig te regelen zonder er al te veel tijd aan kwijt te zijn.

Al vanaf € 1 per maand open je een zakelijke rekening.

Een zakelijke rekening: direct doen Het is vaak één van de eerste vragen die je jezelf stelt als beginnend ondernemer: open je een zakelijke rekening of (nog) niet? Van de Belastingdienst hoeft het niet. Maar je maakt je boekhouder er niet blij mee als die op jouw privé-rekening de pinbetalingen bij je plaatselijke buurtsuper van de zakelijke transacties moet onderscheiden. En wees eerlijk: eigenlijk kun je dan zelf ook het overzicht niet bewaren. Een tweede privé-rekening openen en die voor je business gebruiken lijkt misschien een oplossing, maar dat hebben banken liever niet. Zeker als jouw omzet zicht straks vertienvoudigt (hell, yeah!) gaat jouw bank je zeker weten verplichten om een zakelijke rekening te openen. En op dat moment heb jij waarschijnlijk wel iets beters te doen.

Natuurlijk, een zakelijke rekening kost geld, soms meer dan een privérekening. Maar deze kosten zijn bij je aangifte aftrekbaar als bedrijfskosten. Bovendien hanteren veel banken een starterstarief. Kleintjes Bunq en Knab richten zich specifiek op startende zelfstandigen. Al vanaf € 1 per maand open je bij Bunq een zakelijke rekening. Duurzame bank Triodos is ook populair onder starters. Je betaalt daarvoor iets meer, maar je levert wel direct een bijdrage aan betere wereld en draagt ook uit aan je klanten dat je daar belang aan hecht.

besteed alle taken waar je niet echt gelukkig van wordt uit.

Uitbesteden Uiteraard houd je als ondernemer zelf het zicht op wat er binnen komt en wat eruit gaat in je bedrijf. Vind je dat ingewikkeld? Je hoeft echt geen financieel expert of rekenkundig wonder te zijn om de basis van het boekhouden een beetje te begrijpen. En vráág anders gewoon iemand om het je uit te leggen. Er is vast wel een neef van een buurman van een klant die er net iets meer van weet dan jij en je graag verder helpt.

Een klein beetje energie moet je er dus wel in steken. Toch zouden wij willen zeggen: besteed alle taken waar je niet echt gelukkig van wordt uit. Ga in zee met een professionele boekhouder. Er zijn genoeg boekhouders die graag met startende bedrijven werken. Het bespaart jou niet alleen tijd en moeite, jouw boekhouder kan je precies vertellen wanneer het het beste moment is om een bedrijfslaptop aan te schaffen. Of wanneer je in marketing kunt investeren. Het betaalt zich dus zeker terug!

Voel je ook maar een sprankeltje de ambitie om een eigen bedrijf te runnen? Begin met je boekhouding.

Digitaal gaan We leven in 2017. Dat betekent dat stapels mappen met bonnetjes, offertes en bankafschriften écht niet meer nodig zijn ;-) De Belastingdienst verplicht je wel om 7 jaar je administratie te bewaren, maar dat mag allemaal digitaal. Een online boekhoudpakket zoals dat van Moneybird of Jortt kan je hierbij helpen. Het versturen van de eerste facturen en offertes is meestal gratis, dus het is het uitproberen waard. Ook handig: je zakelijke bankrekening kun je aan het boekhoudpakket koppelen, dat bespaart zowel jou als je boekhouder tijd.

Een boekhouder, een zakelijke rekening, geautomatiseerde facturen versturen... Is dat allemaal echt nodig? Niet als je bewust klein wil blijven en hobbymatig wil zzp-en. Dat mag natuurlijk. Maar wees eerlijk. Voel je ook maar een sprankeltje de ambitie om echt een eigen bedrijf te runnen? Je volledig te storten op wat jij tof vindt om te doen? En daarmee je geld te verdienen? Begin dan met die boekhouding. Daarnaast zijn een mooie website en een professioneel visitekaartje ook onmisbaar voor een goede start. En dat regelen wij gewoon voor je.